Droge ogen

Putting contact lens in eye

Wat is het?

Elke keer als het oog knippert, verspreidt je ooglid een dun laagje traanvocht over het oppervlak van je oog. Dit laagje vermindert de verdamping van het oogvocht en houdt de vochtbalans van je oog op peil. Droge ogen ontstaan als je onvoldoende traanvocht produceert, of wanneer er vocht verloren kan gaan via openingen in het beschermende laagje.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

 • Contactlenzen - Meer dan 75% van de lensdragers heeft wel eens last van droge ogen
 • Centrale verwarming en airconditioning - Deze voorzieningen maken de lucht droger en verminderen daardoor het vochtgehalte in het oog
 • Te weinig knipperen - Als je lang naar een computerscherm of tv kijkt, daalt het aantal keren dat je knippert van ongeveer 22 keer per minuut naar nog maar 7 keer per minuut! Daardoor wordt er minder traanvocht over je oog verspreid en raakt het laagje traanvocht op je oog beschadigd.
  • 22% van de mensen met droge ogen zegt dat de computer de oorzaak van hun symptomen is.
 • Leeftijd - Als je ouder wordt, maakt je oog minder traanvocht aan. Je hebt dan dus eerder last van deze problemen. Bij vrouwen kan de hormonale verandering tijdens de menopauze ook leiden tot drogere ogen.
 • Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze droge ogen veroorzaken of bestaande klachten verergeren (bijv. bètablokkers, de pil en antihistaminica)

Wat zijn de symptomen?

Je ogen voelen droog, geïrriteerd en vervelend aan. Je kunt een prikkend, branderig gevoel krijgen als je knippert. Droge ogen doen echter meestal geen pijn.

Droogheid komt meestal bij beide ogen voor. Je blijft wel normaal zien. De symptomen worden vaak in de loop van de dag erger.

Wat kan ik er tegen doen?

Optrex heeft eenproduct die speciaal is ontwikkeld voor om droge ogen tegen te gaan. Allebei deze producten kunnen worden gebruikt met contactlenzen:

Optrex ActiMist™ Oogspray voor Droge + Geïrriteerde ogen - Je sprayt het eenvoudig op je gesloten oogleden voor effectieve verlichting bij droge en geïrriteerde ogen. Als je druppels, gels en Oogdouches moeilijk of onhandig vindt, is dit de ideale oplossing.

Top Tips

 • Drink veel water - dat helpt om de vochtbalans in je hele lichaam, en dus ook in je ogen, op peil te houden.
 • Als je veel achter de computer zit, vergeet dan niet om regelmatig pauze te nemen en zo vaak mogelijk met je ogen te knipperen.
 • Als het kan, zet je de verwarming of airconditioning wat lager zodat je ogen minder uitdrogen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie op je werkplek. Als dat lastig is, zet dan een schaal met water dicht bij je (liefst bij de verwarming als die aan staat) om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen.
 • Draag je contactlenzen, probeer dan om Optrex ActiMistTM oogspray voor droge en geïrriteerde ogen regelmatig aan te brengen, dus al voor dat je ogen geïrriteerd raken.
 • Probeer eens warme kompressen op je ogen om de productie van traanvocht te stimuleren.

Meer weten?

Meer weten over Optrex ActiMist™ Oogspray voor Droge en Geïrriteerde ogen

Weet je het niet zeker? Klik hier voor Oplossingen en ontdek welk Optrex-product het meest geschikt voor je is.

Share: